Module phbo Jonge Kind Specialist
Sociaal- emotionele ontwikkeling en het jonge kind

 

Spel is dé activiteit om de sociaal-emotionele ontwikkeling te stimuleren’.

Inhoud
Deze twee bijeenkomsten gaan over de sociaal-emotionele ontwikkeling van jonge kinderen. Wat zijn basisbehoeften van jonge kinderen om zich competent te voelen zodat zij zich sociaal en emotioneel goed kunnen ontwikkelen? Welke belangrijke rol speelt spel hierbij? En ben je je ervan bewust dat jouw onderwijs- c.q. opvoedstijl hierbij zo belangrijk is?

We hebben het o.a. met elkaar over aspecten van de sociaal- emotionele ontwikkeling, emoties in prentenboeken voortzetten in spelsituaties, executieve functies en jonge kinderen, jongens en meisjes.

Als voorbereiding op de bijeenkomsten inventariseer je op welke manier jij aandacht in je groep besteedt aan de sociaal-emotionele ontwikkeling en welke aspecten aan bod komen. Tussen de twee bijeenkomsten bestudeer je literatuur over de sociaal-emotionele ontwikkeling. Na de tweede bijeenkomst worden aantal opdrachten uitgevoerd en verwerkt in een verslag. Het geheel wordt onderbouwd met literatuur.

Het gaat dan om:

  • een observatieverslag van spel van jongens en van meisjes;
  • een reflectie op een filmopname van spel waarin emoties voorkomen;
  • het maken van een groepsoverzicht van een paar kinderen waarbij m.n. de onderwijsbehoeften op sociaal-emotioneel gebied zijn beschreven en onderbouwd;
  • het beschrijven en verantwoorden van je eigen onderwijs-, c.q opvoedstijl vanuit minimaal twee theoretische bronnen.  

Door deze module heb je zicht gekregen op de verschillende aspecten van de sociaal-emotionele ontwikkeling. Je kunt kijken naar spel vanuit sociaal-, emotioneel-, en cognitief perspectief. Tevens kun je je eigen onderwijs-, c.q opvoedstijl beschrijven als het gaat om je pedagogisch handelen in je groep. Je kunt daarop reflecteren je sterke- en mogelijk verbeterpunten aangeven.

De module ‘Sociaal-emotionele ontwikkeling en het jonge kind’ is opgebouwd uit 2 bijeenkomsten van 3 uur.

Data
5 november 2020 en 26 november 2020  van 15.00 uur – 18.00 uur.

De studiebelasting is 25 uur en wordt afgerond met een certificaat. De studiebelasting is 25 uur en wordt afgerond met een certificaat.  Dit certificaat geeft binnen vijf jaar (mits aan alle opdrachten voldaan) een vrijstelling voor deze module binnen de post-hbo-opleiding Jonge Kind Specialist van Iselinge Academie.

Kosten bedragen €230 per deelnemer. Dit is inclusief materiaalkosten.

De module is ook in-company (binnen een bestuur of school) te volgen. Hierbij wordt een offerte op maat gemaakt en zullen lesdagen en tijden in overleg plaatsvinden.

Module: Sociaal- emotionele ontwikkeling en het jonge kind

Prijs€ 230,-

Duur2 bijeenkomsten van 3 uur

PlaatsDoetinchem

Startdatum5 november 2020

inschrijven

Planning

Donderdag 5 november 2020
Donderdag 26 november 2020

Tijd: 15.00 uur – 18.00 uur.

Ivm met de coronamaatregelen geldt er een maximum 10 deelnemers per groep. Bij overschrijving (op volgorde van binnenkomst) worden nieuwe data gepland.