Vijf vragen aan Gerda Harrewijn over de opleiding onderwijsbehoeften en gedrag

De opleiding onderwijsbehoeften en gedrag is een nieuwe opleiding. Waarom hebben leerkrachten behoefte aan deze opleiding?

Het onderwijs stroomt vol met nieuwe kennis, nieuwe inzichten en nieuwe onderwijsvormen. Daar mogen we heel blij mee zijn, want we kunnen daardoor effectiever lesgeven en de onderwijskwaliteit laten toenemen. Er is echter maar een weg voor elke nieuwe aanpak en dat is de weg van de interactie tussen leerkracht en leerling.

De leerkracht moet het doen.

Leerkrachten die inzicht hebben in (eigen) communicatie, interactiepatronen, groepsprocessen, ombuigen van ongewenst naar gewenst gedrag, drijfveren en  speciale behoeften van het individuele kind kunnen hun handelen beter afstemmen op de onderwijsbehoeften in het moment of op de lange termijn.

Ben je in staat om het gedrag van jezelf en de leerlingen te managen, dan zal de effectiviteit van lesgeven enorm toenemen.

Wat is er zo uniek aan deze opleiding?

Over gedrag en onderwijsbehoeften is al veel geschreven, maar eigenlijk past geen enkel mens in die theorie. Alhoewel er algemene overeenkomsten zijn, is ieder mens uniek. Deze opleiding is sterk gericht op de praktijk van elke dag, waarbij het gaat om concreet handelen. Daarbij gaan we steeds op zoek, hoe je de theorie in de praktijk herkent en hoe je er concreet mee aan de slag kan gaan.

Als ik nog maar net van de pabo kom kan ik dan ook deze opleiding volgen?

Zeker! Je maakt een verdiepingsslag, die je direct kunt toepassen in de praktijk van elke dag.

Wat kenmerkt jou als docent?

Mijn doel is altijd om de praktijk tot leven te brengen, daar met een glimlach naar te kijken om vervolgens te gaan bekijken hoe je er invloed op kunt uitoefenen. Ik hou van praktisch, concreet en ervaringsgericht.

Wat is een van de belangrijkste vaardigheden die je de deelnemers mee wilt geven?

De vaardigheid om met compassie naar het gedrag van jezelf en de ander te kijken, om vervolgens te bekijken hoe je in-effectief gedrag kunt om zetten naar gewenst gedrag in de gegeven situatie.

Gerda Wassink-Harrewijn, kerndocent onderwijsbehoeften en gedrag

Gerda Wassink-Harrewijn, kerndocent onderwijsbehoeften en gedrag

Post-hbo-opleiding onderwijsbehoeften en gedrag

Prijs€ 2950,-

Duur1 jaar

PlaatsDoetinchem

Startdatum14 januari 2019

inschrijven